Mleko to przecież najlepsza pokarmowa bomba witaminowa. I tak naprawdę w tym nie ma nic złego. Jednakże, gdybyśmy mieli wybierać pomiędzy płatkami z kukurydzy a orkiszem, to co dla naszej dietetycznej świadomości i zdrowia jest lepsze?
Płatki jaglane są często wykorzystywane w diecie osób z celiakią, gdyż posiadają odpowiednie proporcje białka i skrobi. Dodatkowo pozbawione są glutenu i szkodliwych substancji. Jednym z najpopularniejszych posiłków zbożowych w naszym kraju są płatki zbożowe. Obecne są one w cenie i kształcie, ale też w ilości produktu. Wielu ludzi robi więc wybór, który będzie najbardziej odpowiedni dla nich. Sprawdź portal twojmoment.pl i uzupełnij swoją wiedzę.
Co wybrać?
Płatki jaglane, owsiane czy orkiszowe? Które są najzdrowsze? To pytanie spotkało nas, gdyż poszukujemy odpowiedzi na ten temat. Chcemy dowiedzieć się co jest lepsze dla naszych organizmów i dlatego sięgamy po tych produkt
W ostatnim czasie coraz popularniejsze stają się płatki zbożowe. Są one bardzo dobrze przyswajalne i doskonale nadają się nie tylko do pieczywa, ale też jako dodatek do wielu potraw.
Który rodzaj jest najlepszy i dlaczego?
Płatki ryżowe, jaglane i orkiszowe to najpopularniejsze zboża ziarniste w Polsce. Odpowiadają za ponad 40% wszystkich zakupów jednostkowych tego rodzaju produktu.
Płatki jaglane są bogate w witaminę E, ale też w polifenole (np. polisacharydy), które mają wpływ na poprawę stanu układu odpornościowego człowieka. Praktycznie nie ma znaczenia czy są one ziarniste, czy mielone. Najważniejsze to ich sposób podania: z możliwością ich łatwego rozdrobnienia.