Jeśli jesteś osobą, której nie podoba się pomysł zimy bez świeżych produktów, może warto zrobić kilka przetworów teraz, kiedy są jeszcze w sezonie. Nie daj się jednak zwieść idei, że jest to sposób na zapewnienie sobie letniej ochłody w chłodniejszych miesiącach i że konserwowanie polega na przemycaniu czegoś słodkiego i pysznego, kiedy tylko masz na to ochotę.

Prawda jest taka, że w większości przypadków przetwory są tak samo dobre dla Ciebie jak owoce i warzywa, z których zostały zrobione. Proces ich robienia polega na umieszczeniu żywności w szklanych słoikach, co spowalnia proces psucia się, dzięki czemu możemy cieszyć się owocami i warzywami przez dłuższy czas (a ponieważ nie jemy ich poza sezonem, jest mniej prawdopodobne, że będziemy jeść żywność, która została wyhodowana, by wytrzymać długi transport).

Jeśli jesteś zaintrygowany konserwowaniem, ale nie chcesz jeszcze zaczynać na własną rękę, jest wiele miejsc, w których możesz spróbować lokalnych przetworów – na wielu rynkach rolnych można znaleźć sprzedawców sprzedających słoiki z domowym dżemem lub innymi konserwowanymi dobrociami. Znajdziesz tam wyjątkowe smaki i konsystencje, które uświadomią Ci, jak wiele jest możliwości. Miej tylko pod ręką chleb, kiedy będziesz go smakować, bo w przeciwnym razie cukrowa gorączka uderzy mocno! Zapraszamy na stronę http://gardenyard.pl/