Włoska filozofia picia kawy
Włochy, jako prawdziwe imperium kawy, na ziemi znane są z niepowtarzalnych smaków i aromatów tego wyjątkowego napoju. Jest to kraj, który kocha swoją kawę i traktuje jej przygotowanie jak sztukę. Większość Włochów nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznego espresso, serwowanego z rana na śniadanie, po obiedzie czy w spotkaniu ze znajomymi. Smakuje ono tutaj wyjątkowo, ponieważ za każdą kawą stoi specjalistyczna wiedza, doświadczenie i zaangażowanie w jej przygotowanie.
Można śmiało powiedzieć, że Włosi są prawdziwymi znawcami kawy. Dla nich nie jest ona wyłącznie napojem pobudzającym, ale przede wszystkim okazją do małego rytuału, który pozwala oderwać się od codziennego zabiegania i skupić się na chwili obecnej. Typowe włoskie kawiarnie, czyli bar kawowy jest miejscem, gdzie spotkasz miejsce pełne życia i towarzystwa, gdzie aromat świeżo parzonej kawy miesza się z gwarem rozmów i śmiechem klientów. https://sklep.doncaruso.com/kategoria-produktu/kawa/
Espresso – królowa włoskiej kawy
Podstawą kawy we Włoszech jest espresso – mała, koncentrowana filiżanka czarnego złota. To spożywanie tej małej, ale intensywnej dawki kawy jest dla Włochów codziennym rytuałem. Espresso parzone jest pod dużym ciśnieniem, co powoduje, że ekstrakcja kawy jest szybka i efektywna. W efekcie otrzymuje się kawę o głębokim smaku i aromacie, z charakterystyczną złotą, kremową pianką na wierzchu.
Przygotowanie idealnego espresso wymaga przestrzegania kilku zasad. Przede wszystkim, należy używać świeżo mielonych ziaren najwyższej jakości. Ważne jest również odpowiednie tłoczenie kawy w sitku, dobranie właściwej temperatury wody (najczęściej w granicach 90-95 stopni Celsjusza) oraz czasu ekstrakcji, który powinien trwać od 20 do 30 sekund.
Cappuccino i latte – przeznaczone na śniadanie
Dwa inne popularne włoskie napoje na bazie espresso to cappuccino i caffè latte. Cappuccino to harmonijne połączenie espresso, gorącego mleka i mlecznej pianki. Proporcje są tutaj kluczowe – powinno być równo po jednej trzeciej każdego składnika. Caffè latte, podobnie jak cappuccino, składa się z espresso i gorącego mleka, ale w innych proporcjach – większość stanowi mleko. Mleko używane do tych dwóch typów kaw powinno być spienione do kremowej, aksamitnej konsystencji.
Włosi traktują te dwie kawy jako idealny początek dnia – spożywane są przede wszystkim na śniadanie. Tutaj również można spotkać się z pewnym rytuałem – Włosi nie zamawiają cappuccino czy latte po godzinie 11. Zasada ta nie jest surowo przestrzegana, ale jest zdecydowanie zalecana. Dlaczego? Włosi wierzą, że duże ilości mleka mogą zakłócić trawienie po posiłku.